Μενού:

Η ώρα είναι: 
Ο καιρός τώρα:

Γιορτάζουν:

 

ill title Ίδρυση του Συλλόγου

Ο «Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη» του δημοτικού διαμερίσματος Ροδίτη, Δήμου Σερβίων Ν.Κοζάνης, ιδρύθηκε το 1982 από την αγάπη των νέων κυρίως κατοίκων να μάθουν τις παραδόσεις, την ιδιαίτερη ιστορία τους και τον πολιτισμό των προγόνων τους. Στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Νηπιαγωγείου στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου γίνονται οι πρόβες και γενικά η εκμάθηση ποντιακών χορών.

 

ill title Σκοποί του Συλλόγου

Η ανύψωση του πολιτιστικού και πνευματικού επιπέδου των μελών του Συλλόγου και των κατοίκων του Δ.Δ. Ροδίτη, η λήψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση, προώθηση και λύση προβλημάτων των κατοίκων του χωριού, η ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών και η διάδοση πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ αυτών.
Η γνωριμία και κοινωνική επαφή των εκ του Πόντου και της Μικράς Ασίας ελκόντων την καταγωγή τους μελών, με αποτέλεσμα τη σύσφιξη του ψυχικού και ιδιαίτερα του ποντιακού δεσμού τους.
Η διατήρηση, ενίσχυση και αναπαραγωγή των γλωσσικών στοιχείων, ηθών και εθίμων του Ποντιακού Ελληνισμού. Η καλλιέργεια και η συνέχιση της ποντιακής ιδέας, των παραδόσεων και του εκπολιτιστικού τους πνεύματος, βάσει των ιστορικών και λαογραφικών κειμένων και η τόνωση της αγάπης προς κάθε τι που αφορά τον Πόντο και τη Μ.Ασία.
Η έρευνα και καταγραφή σχετικά με τα παλαιά ήθη και έθιμα και τις ρίζες των κατοίκων του χωριού.

 

ill title Τμήματα

Το χορευτικό του τμήμα δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2003.Ο δραστήριος χοροδιδάσκαλος κ. Σπύρος Αφεντουλίδης με την πολύχρονη εμπειρία του, τις άοκνες προσπάθειές του, την καλή θέληση, βοήθεια και επιμονή των κατοίκων του χωριού, μελών του Συλλόγου κάθε ηλικίας, βρήκε πρόσφορο έδαφος, ανέπτυξε πλούσια δράση και έκανε το Σύλλογο έναν από τους καλύτερους στη Δυτ. Μακεδονία και όχι μόνο. Η εκμάθηση ποντιακών χορών, η αναβίωση εθίμων, η πραγματοποίηση εκδρομών μορφωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, οι συμμετοχές μας σε Φεστιβάλ ή εορταστικές εκδηλώσεις άλλων χωριών και πόλεων σ΄ολη την Ελλάδα, εμφανίσεις στην τηλεόραση, είναι μερικές από τις δραστηριότητες του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδίτη.
Σήμερα ο σύλλογος έχει δύο χορευτικά συγκροτήματα, τμήμα εκμάθησης λύρας, τμήμα αιμοδοσίας, τμήμα Νεολαίας, βιβλιοθήκη με πολλά και ποικίλα βιβλία (ιστορικά, πολιτιστικά, λαογραφικά), καθώς και οπτικοακουστικό υλικό (κασέτες, βίντεο, cds, dvd).
Δημιουργήθηκε επίσης χορευτικό τμήμα οι λεγόμενοι «Μωμόγεροι» ή «Κοτσαμάνια», οι οποίοι κάθε χρόνο παραμονές Χριστουγέννων και μέχρι των Φώτων αναβιώνουν το έθιμο των «Μωμόγερων». Οι χορευτές αυτοί φορούν στολές παρόμοιες με τις πολεμικές στολές των μακεδόνων πολεμιστών του Μ.Αλεξάνδρου.

Επιμέλεια κειμένου: Κυριακή Κυριακίδου

Κατά τις εκλογές της 3ης Απριλίου 2011 εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδίτη για την επόμενη διετία 2011-2013 που είναι:

1. Κεχαγιά Μαρία (Πρόεδρος)
2. Δουβαρτζίδης Σωκράτης (Αντιπρόεδρος)
3. Κυριακίδου Κυριακή (Γενική Γραμματέας)
4. Καϊόγλου Κυριακή (Ταμίας)
5. Φούντογλου Σταυρούλα (Τακτικό Μέλος, υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων)
6. Κεχαγιάς Συμεών (Τακτικό Μέλος, υπεύθυνο τμήματος Νεολαίας)
7. Τσιλφίδου Αναστασία (Τακτικό Μέλος, υπεύθυνη του χορευτικού -ενδυμασιών)

Αναπληρωματικά μέλη:
1.Γιακισικλής Πέτρος
2.Σταυροπούλου Κυριακή
3.Γιακισικλή Δέσποινα

Εξελεγκτική Επιτροπή
1. Κεχαγιάς Λεωνίδας (Πρόεδρος)
2. Φούντογλου Αθανάσιος (Γραμματέας)
3. Παυλίδης Βασίλειος (Μέλος)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας από τις 5 Απριλίου 2009-5 Απριλίου 2011 ήταν:

Κεχαγιά Μαρία (Πρόεδρος)
Ζορμπάς Στέλιος (Αντιπρόεδρος)
Κυριακίδου Κυριακή (Γενική Γραμματέας)
Καϊόγλου Κυριακή (Ταμίας)
Κεχαγιάς Συμεών (Υπεύθ. Τμήματος νεολαίας)
Δουβαρτζίδης Σωκράτης (Υπεύθ. Δημοσίων σχέσεων)
Φούντογλου Σταυρούλα (Υπεύθ. Χορευτικού τμήματος)

Αναπληρωματικά μέλη
1. Καϊόγλου Σωτηρία
2. Τσιλφίδου Αναστασία
3. Γιακισικλής Πέτρος

Εξελεγκτική επιτροπή
Κεχαγιάς Λεωνίδας (Πρόεδρος)
Φούντογλου Αθανάσιος (Μέλος)
Παυλίδης Βασίλειος (Μέλος)

Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου

Σπύρος Αφεντουλίδης

 

>> Επιστροφή στην αρχή